2023 Välkommen hit! (lite sen)

Tack 2022, ett turbulent år. Började med intensiva utbildningar, jag och de gula blev godkända EDD ekipage. Nytt jobb, ny stad och mycket bilkörning.
Haft kurs i hela landet och träffat otroligt många härliga hundar med deras människor.
Esset har flyttat in och vilken liten hund, helt magisk. Kan bli så bra!!
En mallepojke flyttade in men tyvärr passade han inte riktigt till jobbet, men gav mig väldigt många nya erfarenheter.

Men det har även kommit in en ung svart mycket intensiv schäferkille. Easy, vi fick en tuff start med senskador i ena bakbenet, 5 månader i koppel och nästan noll aktivering… Men vi tog oss igenom det, nu har han startat sin utbildning mot godkänd EDD. Det blir han förhoppningsvis under våren.

Lilla Odds har inte heller haft någon tur. Hans allergi blev värre under sommaren och det konstaterades även att han var allergis mot kvalster och inte bara foder allergiker… Några dagar efter det beskedet kom nästa, en lårbensfraktur… Så på mindre än en vecka fick jag två långtids sjukskrivna hundar… Balder har fått ta ett tungt lass på jobbet och inte mer än 5 – 6 jakter har vi kunnat gå på… Vågade inte riskera att Balder skulle skada sig…

Men samtidigt som allt krigande så har jag också träffat kärleken ❤ Dock på fel sida landet (förlåt Småland och alla som bor här). Lyxigt att träffa någon där allt bara flyter och känns toppen. På köpet fick jag också en mini människa, en omställning av hela livet men jag gillar det. Gillar det såpass mycket att jag nu ska testa att bo på fel sida landet. Lägenheten är uthyrd. Men ingen panik för det, jag kommer komma hem regelbundet för att både träna, ha kurs och träffa familj och vänner. Så ni blir inte av med mig ändå. Kommer också öppna upp för mer jobb i Oskarshamns området. Till och börja med privatlektioner men så småningom både gruppträningar och annat. Hoppas det blir uppskattat.

2023 har börjat lika intensivt som 2022 slutade. Men det är mycket kul som händer framöver
En del tävlingar och kurser som vi ska gå på, både med Frank och med Esset. Vi ska flytta till hus i sommar vilket blir härligt. Någon resa är också inbokad och även jobb såklart.

Målet med Esset i år är: Excellent i NKL, start på svenska unghundsderbyt och även danska unghundsmästerskapet. Esset ska även få jagas in i höst är tanken.

Målet med Balder i år är: Att han ska fortsätta som EDD. Han ska även få jaga till hösten.

Målet med Easy i år är: Bli godkänd som EDD. Han ska fortsätta utbildas och utmanas. Ska även få ordning på vardagen till 100 %, tex hundmöten behöver fortsatt utveckling.

Mitt mål i år är: Försöka prioritera mig själv och mina hundar. Gå på träningar och lite kurs, starta på prov och tävla. Försöka utveckla och utbilda mig själv mer.

Jag har också tio års jubileum i år. I 10 års tid har jag tränat egen hund. Helt galet. I fem år har jag haft företaget! Så det kommer lite överraskningar under året…

Jag hade aldrig överlevt eller kommit någonstans i livet utan min fantastiska familj och underbara vänner. Tusen tack för att ni alltid ställer upp för mig. Evigt tacksam.

När livet händer

Jag har ett väldigt roligt och intensivt liv. Många bollar i luften och alltid på språng. Jag bara älskar att ha det så, lär mig mängder av nya saker och utmanas ofta. Baksidan av ett sånt liv är att det inte finns så mycket marginaler och när livet bara händer så blir det en otrolig obalans…

I slutet av augusti så bokade jag en tid till specialist på hud åt Odds. Hans allergi har blivit sämre under sommaren. Vi fick superbra och snabb hjälp på VetaDerm i Kungsbacka. Där gjordes ett pricktest som visade att han även är allergisk mot kvalster. Ett vaccin skapas och som han ska få regelbundet dock visar inte det resultat innan efter 6-12 månader. Under tiden äter han kortison och även lokal behandling med kortison i öron och på tassar. Inte nog med det så blev han lite konstig efter en jakt, lite stel. Vi åkte till fysioterapeut där han fick massage och laser. Koppelvila i två veckor… suck… Men istället för att bli bra på två veckor så fick vi ta en röntgenbild som konstaterade en lårbensfraktur. Lilla hunden, i början av jaktsäsongen. Minst två månader sen röntgen för att se hur det läkt.
Jag insåg rätt fort att det kommer bli jobbigt för honom att hänga med i vårt tempo och även ligga i en kall bil. Så jag la ut en blänkare på Facebook om det var någon som ville ha en liten gul filur under läkningen. Tog bara en timme innan jag hade fått massvis med svar. Hittade fina Amanda som kunde ta emot honom med en gång, helt magiskt och han trivs superbra.

Bara några dagar efter att Odds hade åkt så kom nästa oturs grej. Schäfern Easy flyttade in för två månader sedan. Då på prov, tanken är att han precis som de gula ska bli Explosive Detection Dog.
På en träning så stod han uppe på en metallgrej och åt leverpastej. Han gled ner med benet, fick panik och börja rycka. Han kilade fast benet i en metallklyka. Fick lägga mig på honom och slå loss benet. Vi körde direkt till Kronobäcks veterinärklinik i Mönsterås. Fantastiska tjejer som är både kompetenta och smidiga. Jag trodde att det enbart var en hudskada… men så fel jag hade. Två senor av… hård skena och bandage, bandage byte var tredje dag hos veterinär, enbart ut och kissa och månader av stillhet innan han är fit for fight…
En galen schäfer som inte får röra sig… kul. Inte nog med det så tog sig Easy efter några dagar sig in till Balder vilket resulterade i att Easy fick sy något stygn på kinden och Balder slog sönder några tänder, en så illa att vi fick dra ut den. Märklig känsla när båda ligger inne på bår samtidigt…

Känslan som infinner sig när hundarna mår dåligt, när planer grusas och hela vardagen blir ett gigantiskt projekt att få ihop är hemsk. Otillräckligheten är ett faktum. Ställa in och flytta om mängder av både roliga aktiviteter och jobb. En tung period som framkallat många tårar av frustration och dåligt tålamod.

Nu har det gått några veckor. Båda hundarna är på bättringsvägen. Odds ska röntgas om tre veckor, så får vi se hur läkningen ser ut. Han har även fått sin första dos vaccin. Easy går helt utan bandage och alla tryckskador har läkt, även svampen i tassen är borta. Men han får fortsatt inte röra på sig mer en ut och kissa. Detta i minst tre veckor till.

Vi krigar på, tungt för det mesta men som tur är 50% av laget igång och Balder ställer upp på både jobbet och jakterna. Esset är han som håller mig flytande. Denna unga fina lilla hund. 10 månader och älskar att lära sig nya saker. Ska bli så kul att se vad det blir av honom ❤

Hela laget
Balder Odds Esset Easy

Prestationsångest…

Att konstant vilja utvecklas, ta in ny kunskap och utmanas är fantastiskt. Det gör att man hamnar på många nya platser, träffat många häftiga människor och så blir man starkare som person.
Inom hund har det tagit mig långt på rätt kort tid… men ändå vill jag ha mer… kan inte bli nöjd… det är nackdelen med att vilja så mycket…

Jag är 22 år, driver ett företag inom det jag älskar, arbetar med hund till 100%. Har fina meriter, tränar året om och jagar på höstarna. Ändå sitter jag påväg hem från ett av årets finaste och viktigaste evenemang och tårarna bara rinner ner för kinderna. Varför? För att jag inte hittat rätt nycklar till en av mina hundar än, att nollorna på WT:et jag precis arrangerat och startat, har utlöst känslan av totalt misslyckande. Trots att mina fantastiska vänner har presterat, att fantastiska unga tjejer krigar och utvecklas precis framför mina ögon. Där och då njuter jag av hur duktiga alla är och hur stolt och glad jag är för att få vara med och bevittna utveckling, men i bilen hem äter tankarna upp mig.
”har jag förmågan?” ”Har jag haft nybörjartur?” ”Kan jag verkligen de här?” ”Kanske bättre att göra något annat?”

Det är hemskt och jag blir ledsen och besviken på min känsla i kroppen. Varför är pressen som jag satt på mig själv så stor? Varför kan jag inte se det jag gjort och att jag har tid framför mig till att lära mig och uppleva mer saker?

För varje år blir jag bättre och bättre på att hantera dessa känslorna men någon gång per år kommer den, slår hårt och ger min självkänsla en törn. Det är inte proven och tävlingarna som går dåligt som gör det, jag vet att man inte kan prestera jämt. Det är när lösningarna och tiden man lägger innan prov och tävling inte funkar som hjärnan börjar spöka…
Men jag älskar hund, träning och utveckling så jag tänker inte ge upp. Ska bara bryta ihop och komma igen 😉 Tids nog så vänder det. 🙏

Stort grattis till Calla och Nox som blev UNGDOMSMÄSTARE 2022. Grattis även till Elli, Amy och Linnea som gjorde super fina rundor. Det var även väldigt små startande vilket är fantastiskt yngsta enbart 7 år gammal 😀

Att föra hund inte bara träna den.

För fyra år sedan var min Poker 5 år och i toppform! Inte färdig och allt gick inte alltid toppen bra, man blir ju aldrig klar, men jag kunde skicka honom på det mesta av uppgifter och vi löste det. Spelade inte någon roll vilken situation vi var i utan tyckte det var kul att prova allt 🤩

Men efter de så har jag nästan bara haft unga hundar. Där man tränar på allt hela tiden och man för inte bara sin hund. Jag har inte blivit så utmanad på att ta snabba beslut och stå på över hundra meter och försöka att sammarbeta. Detta är svårt när man inte gör det speciellt ofta.

Jag har fått förmånen att träna och föra pappas Frank. Frank är inprincip klar, så nu ska jag få chansen att föra honom för att få ta nästa steg, A-prov.
Så nu måste vi ju träna ihop oss lite😂 Vilket är så galet kul! Han är ju magiskt utbildad, så hunden kan ju typ allt men han gör det även med mig. Så idag var det vårt tredje pass ihop, galet kul. Skönt att få känna känslan igen.

Mina pojkar är på god väg men vi har en lång bit kvar innan jag står där och bara för dom. Men den dagen kommer.

Willowridge Nine Ace

Esset

Nu är han här, lilla Esset. En liten svart labrador pojk från Värmland. Tack för förtroendet Kicki.

Nu har han svart varit hemma i två veckor. En individ som är cool, stabil och har många åsikter. Men jag gillar honom redan. Balder också men Odds förstår inte vitsen med den lille alls… Det är alltid lite klurigt att sätta in en ny individ i flocken, framförallt om de befintliga individerna är egna och lite speciella behov. I Odds fall har han ett sort behov av space, han vill inte ha någon annan hund för nära sin bädd, bil eller matskål. Odds får givetvis jobba med sig själv på dessa punkter men när en sådan stor förändring som en liten valp händer så rubbas hans normala banor och han blir mer känslig. Valpen är dock duktig på att läsa signaler och faktiskt lyssna på dom men här får jag hjälpa Odds med att han och valpen inte hamnar i dessa situationer. Så småningom vänjer han sig.


Målet med den här lille är att han ska jobba med apporteringen och jakt i förstahand, inte som de gula som har ett annat jobb som bombhundar också. Jag ska precis som med de andra försöka klura ut vad han är för individ och skynda långsamt. Träna mycket grunder och få en stabil hund att bygga vidare på. Drömmen är såklart att gå på A-prov men det är många år kvar tills vi har möjlighet att nå dit.

Jag är inte super förtjust i valptiden… inte från 8 veckor till 6 månader. Den tiden tycker jag mest är passning och man känner inte varandra alls. Men från 6 månader fram till 1,5år är min favorit tid. Det är så mycket som händer och de är som små svampar som bara suger åt sig en massa information. Man ser framstegen så tydligt under denna tiden.

Esset är min första ”vinter” valp. Enbart fått valparna lagom till sommar och sol tidigare. Tror dock att det kan bli kul för till sommaren är han såpass stor att man kan börja träna lite. Dock är valp i detta vädret ingen höjdare… Men med denna lätta individen flyter det på bra.

2022

2022 är ett år som jag ser fram emot! Kommer hända så mycket roliga saker. Flera roliga utbildningar, jag har blivit inbjuden till många roliga platser att kursa på, ett helt nytt jobb och de bästa av allt, en massa hundträning 🥳

Foto Oliver Karlsson

Börjar året med att flytta och planera våren. I mitten av februari kommer även en liten överraskning 🙈😉.

Odds mål iår är att vi ska ge oss på öppenklassen på b-prov och all träning de innebär. Till hösten ska han även få fortsätta sin utbildning på jakten.

Balders mål är att prova på nkl. Men även Öppen A om träningen flyter på. Han är även min förste apportör.

Jag kommer även ha lyxen att få låna Frank, jag vill utvecklas och ta nästa steg. A-prov är för mig nästa steg, då jag har så unga hundar så är jag inte där än. Jag och Frank har jagat en hel del ihop så jag hoppas att han kommer tycka de är kul!

Jag är laddad och så redo för 2022!

Foto: Oliver Karlsson

2021

Vilket år, galet på så många sätt. Privat så har jag kastats in på ett helt nytt spår med arbete och mål. En oväntad vändning som redan utvecklat mig som person och motiverat mig till att jag klarar mer än jag tror.

Detta lilla företag jag driver ger mig så mycket energi. Alla ni som kommet och tränar och kämpar, vecka in och vecka ut. Kan inte annat än att säga TACK🙏🏻

Mina egna hundar, Casino har fått ett magiskt nytt hem. Han får precis det han behöver och all kärlek i världen🙏🏻😘 Mina gula har fått var sin ny karriär. De ställer upp för mig i allt jag vill göra och gör det med en sådan bravur 🙏🏻 Tacksam 😇

De jag nästan tycker är störst av allt är att jag tagit jägarexamen. Inte nog med de har jag köpt min egen hagelbössa. Sen slog en stor dröm in, jag sköt, med Poker vid min sida🙏🏻 wow vilken känsla! Helt magiskt🤩

Foto av fantastiska Oliver Karlsson

Lyckorus

Nu fick vi lite medvind, jag och min Odds. Förra lördagen åkte vi på WT till Skåne på vinst och förlust. Jag startade både Balder och Odds. Odds gick först ut. Fem stationer med fotgående och markeringar. Odds var lugnet själv, perfekt vid sidan, perfekta avlämningar och underbar attityd. Känslan som jag längtar efter när jag för mina hundar infann sig och jag njöt av min lilla hund. Efter 5 stationer hade vi enbart tappat 2 poäng, 98/100.
Med en underbar känsla i kroppen fick Balder komma ut. Vi fick vänta i över en h innan vi fick gå in på första stationen. Balder var pigg och igång, så pgr av lite väl mycket energi åkt några poäng på övermarkering. Men väldigt nöjd och han skrapade ihop 89/100 poäng som räckte till en tiondeplats av 84 startande. Odds klev upp som vinnare och jag hade båda mina hundar topp tio. Härligt.

Idag har jag och Odds startat på B-prov Nybörjarklass i Tiraholm. En underbar dag med krispig luft och strålande sol. Vi hade startnummer 16 så vi fick snällt vänta. Ett fint prov utan krusiduller.
Jag tycker alltid det är svårt med unga hundar, hur ska uppvärmningen se ut? Hur kommer dom reagera ? Spännande men svårt. Jag blir alltid lika nervös, ingen frukost, ingen lunch, svårt att andas… hopplöst 😂 Men in gick vi, lite het vid sidan fram men efter första markeringen har han landat. Tyst och fin hela provet. Fina avlämningar och bra fotgående. Han markerar bra, söker bra men han vill gärna spana på alla funktionärer, löv och allt annat som finns runt omkring påväg in😂🙈 Men vi jobbade på tillsammans och som domaren sa ” lite skönhetsfel hör unghunden till”. Så vi stoltserade med ett rakt sträck i protokollet och en rödrosett i handen. Fantastiskt känsla. Nu blickar vi mot nya mål👏🏼

Grattis även till min fantastiska vän Ellinor och hennes unge Velo som på första starten tog sin etta!
Även Pappa och Bosse tog sin etta idag! Grattis

Nya äventyr

Foto: Oliver Karlsson

Nya äventyr på gång. Typiskt mig att kasta mig in i nya saker. Väldigt kul men ibland lite påfrestande. Nu är målet att båda mina hundar ska bli arbetande bombhundar… Så den utbildningen påbörjar vi nu! Detta gör att jakterna blir väldigt lidande denna höst… Tråkigt men det kommer fler höstar, änderna och fasanerna försvinner inte.

Vi kommer också vara en hel del på annan ort vilket gör att det inte finns lika mycket privatlektioner lediga, även mörkret förstör detta… Därför lanserar jag digitala privatlektioner https://wilmasteen.com/digitala-privatlektioner/ . Detta för att vi inte ska missa någon träningstid.

Träningen med mina små gula går framåt. Odds börjar sakta ta sig ur sin hormonbubbla och Balder får mer och mer uthållighet. Nu är de anmälda till WT och Balder ska även göra sin B-provs debut . Detta ska bli otroligt spännande att följa.

Vill hylla denna underbara fotograf som ställer upp gång på gång och tar magiska bilder. Oliver Karlsson, TACK ❤️